Restoratif Diş Tedavisi
Bölümümüzün temel amacı, estetik bir gülüş için; diş eti, dudak, kas, iskelet yapısı ve eklemleri kapsayan, uyumlu ve istikrarlı bir çiğneme sistemi geliştirmektir. Özetle gülüş tasarımı; hekimliğin ve sanatın birlikte uygulanarak, ideal gülüşün sağlanmasıdır. Bireyin birtakım kişisel estetik beklentileri sağlık ve doğallık ile birleştirilerek gülüş tasarımı planlanır. Dişler arasındaki ilişki, dişleri çevreleyen yumuşak doku ve hastanın yüz karakteristiği, dinamik ve 3 boyutlu bir tablo oluşturur. Bireyin yüz hatlarına uyum sağlayan şekillere, boyutlara ve düzlemlere bağlı olarak, diş hekimi ve teknisyenin titiz çalışmasıyla doğal ve hoş bir görünüm oluşturulması amaçlanmaktadır. Diş rengi, diş estetiğinin sağlanmasında bireyler için oldukça önemlidir. Bazı durumlarda lekeleri ve diş taşlarını ortadan kaldırmak amacıyla yapılan diş yüzeyi temizliği ve polisaj gibi profesyonel temizleme işlemi diş rengini ideal hale getirmek için yetersiz kalmaktadır. Bu durumda doğru bir beyazlatma tedavisi ile diş rengi istenilen hale getirilebilir.
Yapılan araştırmalara göre, dişlerin beyazlatılması dişhekimini gözetimi altında yapılırsa son derece etkin ve güvenlidir. Dişler ve dişetleri hiçbir şekilde zarar görmez. Gülüş tasarımının amacı, geçmişin aksine mümkün olduğunca konservatif yaklaşımla, diş yapılarında minimum düzeyde hazırlık ile estetik sağlamaktır. Bu yarattığımız gülümseme estetik olarak çekici olması gerektiği gibi fonksiyonel olarak da ideal seviyede olmalıdır.
Diş hekimi olarak bize düşen görev, dikkatli teşhis, analiz ve tedavi ile hastalarımızda en iyi estetiği sağlamaktır.
Restoratif Diş Tedavisi Bölüm Kliniğimizde Sunulan Tedavi Hizmetleri
-
Kompozit ve cam iyonomer dolgular, (ön ve arka diş)
-
Direkt/indirekt kompozit ve porselen estetik restorasyonlar, (inley, onley ve laminalar)
-
Gülüş tasarımı,
-
Travma ve diş kırıklarında estetik yaklaşımlar,
-
Diş beyazlatma, (ev tipi, ofis tipi ve lazer aktivasyonlu)
-
Dentin hassasiyeti tedavileri,
-
Vital pulpa tedavileri,
-
Pre-protetik restorasyonlar,
-
Geriatri (yaşlı) ve onkoloji hasta gruplarında konservatif diş tedavisi,
-
Yetişkinlerde bireysel koruyucu (çürük önleyici) uygulamalar,
-
Engelli, Geriatri (yaşlı) ve onkolojik tedavisi süren hasta gruplarında koruyucu diş tedavisi
GÜLÜŞ TASARIMI
İnsanlar tarafından beğenilen bir gülümsemenin kişiyi daha çekici hale getirdiği ve sosyal hayatında pozitif bir etkisinin olduğu tartışmasızdır, dolayısıyla insanlar üzerinde iyi etki bırakan bir gülümsemeye sahip olmak herkesin doğal isteğidir. Daha sonraki medeniyetlerde de yüz estetiğine verilen önem giderek artmış ve modern dünyada ideal bir gülümsemeye sahip olma isteği, medyanın da yönlendirmeleriyle en yüksek seviyesine ulaşmıştır. İdeal gülüşü tanımlamak, kültürler ve bireyler arası farklılıklardan dolayı çok zor olsa da Amerikan sinemasının dünyaya tanıttığı ve “Hollywood Gülümsemesi” olarak bilinen bembeyaz, simetrik ve sağlıklı dişlerden oluşan gülümseme dünyadaki hemen her birey tarafından istenir hale gelmiştir. Gülüş tasarımı, bilimsel ve sanatsal birçok kurala bağlıdır. Bu kurallar, muayene sırasında hastadan toplanan veriler, teşhis modelleri, bilimsel ölçümlerden elde edilir. Güzellik algısı, ırklar ve kültürlere göre değişse de güzelliğin temel sanatsal kavramları mevcuttur ve başarılı bir gülüş tasarımı için bu kurallar da dikkate alınmalıdır. Başarılı, sağlıklı ve fonksiyonel bir gülüş tasarımı elde etmek için gülüş tasarımını sırasında unutulmaması gereken bir diğer önemli nokta da gülmenin kaslar, kemikler, eklemler, gingival dokular gibi birçok yapının birbiriyle ilişkisi sonucu oluştuğudur. Gülümsemenin bu kadar farklı dokuyu ilgilendirmesi nedeniyle ideal bir gülüşün oluşturulması, ortodonti, ortognatik cerrahi, plastik cerrahi, periodontal tedavi ve kozmetik diş hekimliğini içeren multidisipliner bir yaklaşımı gerektirebilmektedir.
Estetik gülüş tasarımında;
-
Ortodonti ile diş dizisindeki bozukluklar giderilebilir.
-
Dişlerdeki boşluklar hastanın dişleri kesilmeden kapatılır.
-
Diş etindeki problemler ve seviye düzensizlikleri ortadan kaldırılır.
-
Dişlerle dudak/yanak arasındaki uyum sağlanır.
-
Kırık ya da çapraşık dişler kompozit veneer, seramik veneer ya da zirkonyum kaplamalar ile tedavi edilir.
-
Kırık dişler kesilmeden estetik dolgularla restore edilir.
-
Rengi bozuk olan dişlere beyazlatma yapılır.
-
Eksik dişlerin yerlerine implantlar ya da köprü protezleri yapılarak eksiksiz bir diş dizisi elde edilir.
-
Son olarak da gerekli ise botoks ve dermal dolgu işlemleri uygulanabilir.
-
Ön dişlerin restorasyonu amacıyla diş hekimine başvuran hastaların büyük çoğunluğunun önceliği parlak ve estetik bir gülümsemeye sahip olmaktır. Diş hekimlerinin, öncelikli amaçlarının hastanın ağız sağlığının korunması olduğunu akıllarından çıkarmadan tedavi planlamalarını gerçekleştirmeleri ise büyük öneme sahiptir.
Tasarlanmış gülüş, modelleme yöntemleriyle tedavi başlangıcından sonuna kadar kontrollü olarak ve bireyin onayı alınarak tamamlanır.