top of page

Anestezi

woman-sedated-during-a-dental-treatment.jpg

Lokal Anestezi Nedir?

Diş tedavilerinde; lokal anestezi, doğrudan enjeksiyon yoluyla uygulanır. Gerekli görülürse; hastanın enjeksiyon acısını daha az hissetmesi için; diş etleri yüzeyine, jel ya da sprey biçiminde anestezikler sürülür.

Sedasyon Nedir?

Hasta için diş tedavisi planlaması yapıldıktan sonra; bazı sedatif (diyazem benzeri), sarkotik analjezik (morfin benzeri) ve bazen hipnotik bir ilacın kombinasyonuyla hasta rahatlatılır ve kısa bir unutkanlık sağlanarak, lokal anestezi ile hastanın diş tedavisi kısa sürede tamamlanır.

Hastanın bilinci açıktır; fakat hafif uyku halindedir. Koldan açılan damar yolundan küçük dozlarda uygulanarak yapılır. Sedasyon işleminde; ilacın verilmesi sonrasında toparlanmak hemen mümkündür.  Hasta, uygulama sonrasında bir şey hatırlamaz.

Genel Anestezi Nedir?

Halk dilinde narkoz diye bilinen genel anestezi uygulamasında; hasta tamamen uyutulur ve anestezi cihazına bağlanır. Hasta tam derin uyku halinde olduğu için bir şey görmez ve duymaz. Hastaya burundan ya da ağızdan solunum tüpü takılarak solunum cihazına bağlanır. Solunum cihazı belirli aralık, hacim ve karışımda narkoz gazını hastaya solutmaya yarar. Böylece işlem bitene kadar hastanın tam uyuması sağlanır.

 

Neden Genel Anestezi Ya Da Sedasyon Uygulamalarına Başvurulur?

Diş hekimi korkusu olanlarda, bulantı ve öğürme refleksi fazla olanlarda, bedensel engeli bulunan kişilerde, uzun sürebilecek cerrahi işlemlerde anestezi çeşitlerinden birinin uygulanması gerekir.

Tedavi işlemleri için uygulanan anestezi yöntemi genellikle lokal anestezi olsa da; özellikle engelli çocuklarda ve gençlerde genel anestezi ile sedasyon uygulamaları gerekli görülebilmektedir. Bu uygulamaların günü birlik yapılması ile engelli hastanın ve ailenin düzeninin bozulmaması sağlanarak, tedavilerin tek seansta yapılması amaçlanır.  Diş hekiminiz, kaygılarınızı ve şüphelerinizi değerlendirerek sizin için en doğru anestezi yöntemini belirleyecektir.

bottom of page